Medlemsmøte
Arrangement
1. sep, kl. 19:00 – 21:00, Rørøyveien 10
Formannskapssalen
Saksliste:
1. Navnetilfang til stortingsvalget 20212. Barnetrygd og sosialhjelp3. Endringer i Posten4. Skolematordningen5. Evt.
Sak1Nominasjon til stortingsvalget 2021
Vega arbeiderparti mottok e-post fra Nordland arbeiderparti den 8. juni 2020 om status ønske om renominasjon og muligheter for navnetilfang til stortingsvalget 2021. Lokalorganisasjonen har anledning til å foreslå navn på kandidater innen søndag 6. september. Nordland arbeiderparti skriver videre at:
“Vi ønsker transparente prosesser i forbindelse med nominasjonen, og forutsigbarhet for medlemmene i den videre behandlingen.
Vi presiserer derfor at kommunepartiene/arbeiderlagene må ha åpne medlemsprosesser (innad i partiet) før forslag sendes nominasjonskomitéen. Det innebærer at det må være åpent for alle medlemmer hvem som er foreslått til listen, og det må komme klart frem av innkallingen til medlemsmøter, der kandidater skal foreslås til nominasjonskomitéen, at noen skal velges/foreslås.
Følgende personer ønsker renominasjon:
Åsunn Lyngdal
Kjell Idar Juvik
Anette Kristine Davidsen
Tommy Rannov Nystad
Sandra Tønne
Sigurd Myrvoll
I tillegg har Arbeiderpartiets andre nesteleder Bjørnar Skjæran meldt sitt kandidatur.
Vega arbeiderparti har henvendt seg til lokallag i sør- og midt Helgeland for å se på muligheten for å samles om forslag til navnetilfang. Tilbakemeldinger viser følgende:
Brønnøy: Bjørnar Skjæran og Åsunn Lyngdal. De vil også peke på Andrine Solli Oppegaard og Andre Møller som gode kandidater fra Sør- Helgeland.
Vefsn: Bjørnar Skjæran, Åsunn Lyngdal, Øystein Mathisen, Sandra Tønne, Rune Krutå.
Herøy: Bjørnar Skjæran, Åsunn Lyngdal og Øystein Mathisen
Innstilling
Styret i Vega arbeiderparti foreslår for medlemsmøtet følgende kandidater til stortingsvalget 2021:
Bjørnar Skjæran, Lurøy
Åsunn Lyngdal, Narvik
Øystein Mathisen, Bodø
Sandra Tønne, Træna
Rune Krutå, Vefsn
Sak 2Barnetrygden som en del av inntektsgrunnlaget når sosialhjelp beregnes
Vega kommune inkluderer barnetrygden som en del av familiens samlede inntekt når inntektsgrunnlaget for sosialhjelp skal beregnes. Det er ingen statlige bestemmelser på hvordan dette skal håndteres, kommunene står fritt til å velge hvordan dette skal praktiseres.
Andre kommuner som har behandlet dette spørsmålet og vedtatt at barnetrygd skal holdes utenom beregning av inntektsgrunnlaget er blant andre Nesna, Rana og Bodø. For sistnevte kommune innebærer dette millionbeløp i ekstra kostnader, men har likevel sett det som riktig å prioritere de som allerede har minst.
Vega arbeiderparti mener et vedtak om å holde barnetrygden utenom beregning av den samlede familieinntekten er et viktig tiltak i bekjempelsen av barnefattigdom.
Vi ber derfor administrasjonen om å utrede saken, inkludert estmiert årskostnad for Vega kommune. Saken bes legges frem for kommunestyret i forbindelse med behandling av budsjett og økonomiplan for perioden 2021 - 2025.
Vega arbeiderparti
Hilde Sprækenhus
Leder
Sak 3Posten
I juli 2020 endret Posten rutinene for innlevering av post til forsendelse. For laboratoriet på legekontoret betydde dette at blodprøver og andre prøver som skulle sendes til Helgelandssykehuset og Nordlandssykehuset til analysering måtte leveres inn til forsendeles én time tidligere; kl. 12:00 i stedet for kl. 13:00. For innbyggerne i Vega kommune førte dette til at helsetilbudet ved laboratoriet ble redusert med tilsammen fire timer ukentlig. Fire timer mindre til prøvetaking som kan avdekke alvorlig og livstruende sykdom, som kan gi nødvendig informasjon slik at fastlege kan sette i gang rett behandling og pasienten får svar på sine helseplager.
Informasjonsflyten fra Posten om denne endringen har vært mangelfull. Personalet på laboratoriet fikk beskjed pr. telefon fra Post i butikk v/ Coop Prix Vega samme dag som endringen trådte i kraft. Det ble opplyst om at de selv hadde fått beskjed kun få dager tidligere. Det ble ikke opplyst årsak til denne endringen. Det som gjorde det enda mer uforståelig var at innlevert post ikke ble videresendt fra Vega med tidligere ferje- eller hurtigbåttilgang enn før. Postforesendelsene ble kun liggende en time lenger på Coop Prix, i påvente av videreforsending.
Etter at personalet på laboratoriet i august på nytt gjorde en henvendelse til Posten og ba om en forklaring på hvorfor innleveringstidspunktet ble endret, har nå Posten gitt beskjed om at innlevereingstidspunktet kan endres tilbake til kl.13:00. Det er bekymringsfult at en seriøs bedrift som Posten ikke er sitt samfunnsansvar besvisst, tilsynelatende ikke ser på mulige konsekvenser for tjenestemottakerne og ikke gjør en bredere involvering av berørte parter før endringer trer i kraft. Det er også bekymringsfult at kommunikasjonen ut til kundene som er avhengig av tjenestetilbudet Posten gir er så mangelfull.
Også Vega kommunes innbyggere på Ylvingen opplever et stadig dårligere tjenestetilbud og UL Skogholt skriver i et brev til kommunen at postordningen:
“ har i flere år gradvis blitt dårligere og dårligere, til at vi i dag ikke lenger engang kan få tilsendt medisinpakker. Alle postsendinger som må betales, enten postoppkrav eller andre betalinger, blir sendt til Vega (eller Brønnøysund) til nærmeste post i butikk. Vi har henvendt oss til posten om dette, men de har den innstillingen at vi er så få at vi bare skal være glad til at vi har postombæring i det hele tatt. Akkurat når det gjelder medisinpakker har vi forsøkt å ta kontakt med apotekene for å finne en løsning, men de sender kun til kommisjonær, dvs. Coop Vega. Samme problemene har vi med Post-Nord. Man kan ikke få sendt pakker til Ylvingen, men må velge nærmeste utleveringspunkt som enten er i Brønnøysund eller på Vega. Vi er usikre på om kommunen har noen innvirkning på disse ordningene, men nå er dere ihvertfall orientert om problemstillingen, og vi ønsker at dere ved første og beste anledning tar saken opp med rette instans”.
Vega arbeiderparti ber kommunestyret støtte forslaget om at politisk ledelse går i dialog med Posten og berammer et møte for gjennomgang av tjenestetilbudet, gir tilbakemelding på forberdingsområder og se på mulige løsninger for et bedre tilbud til innbyggerne.
Vega arbeiderparti
Hilde SprækenhusLeder
Sak 4Interpellasjon skolemat
Som første kommune i Norge vedtok kommunestyret i Vega i 2017 å innføre gratis, varm skolemat til alle elever ved Vega skole fem dager i uken. Ordningen har nå vært et tilbud i to års tid, med unntak av en periode våren 2020 på grunn av pågående pandemi.
Ordningen skal utjevne sosial ulikhet og sikre at alle barn i skolealder får minst ett varmt måltid daglig. Tiltaket har potensielt mange positive bieffekter, som en alternativ læringsarena om matkultur, geografi, sosialisering, inkludering og fellesskap.
Når vedtaket ble gjort ble det også satt av midler til innkjøp av en programvare som skulle sikre at næringsinnholdet i maten som serverers følger de nasjonale kostrådene med tanke på fett-, fiber-, salt-, og sukkermengde. Vi er kjent med at dette programmet ikke er tatt i bruk og har fått tilbakemeldinger på at kostholdet tidvis er preget av høyt karbohydratinnhold.
Vega arbeiderparti ber administrasjonen innformere om status for ordningen om skolemat, herunder:
Hvordan er samarbeid og informasjonsflyt mellom kjøkken, skolepersonale og kantinepersonalet organisert?
Økonomisk status for ordningen; er det budsjetter tilstrekkelig slik at innkjøp av råvarer gjør det mulig å følge kostanbefalingene?
Hva skal til for at programvaren tas i bruk?
Skolemat har ikke vært et tilbud i løpet at pandemien. Når vil tilbudet tas opp igjen?
Vega Arbeiderparti
Hilde Sprækenhus
Leder